تورین شهری فوتبالی که آمیخته با افسانه و تراژدی، خانهی موفقترین تیم ایتالیا بوده است. باشگاههای این شهر یعنی یوونتوس با بیشترین قهرمانی در سری آ و تیم تورینو، هردو در دوران مدرنیته استادیومهای جدید خود را به دست آوردند.
ورزشگاه آلیانز تورین با نام سابق “استادیوم یوونتوس” جایگزین استادیوم قبلی و مشهور یوونتوس یعنی «دل آلپی» شده است، استادیومی که از سال ۱۹۹۰ خانهی این باشگاه بود (پیش از آن در ورزشگاه کومانوله تورین بازی میکردند). طرافداران یوونتوس به دلیل مشکلات زیادی که ورزشگاه دل آلپی داشت از جمله فاصلهی زیاد بین سکوی تماشاچیان و زمین و شرایط جوی نه چندان مناسب آن منطقه هیچگاه شور و هیجان لازم را نداشتند.
معماری ورزشگاه جدید ایتالیا
هرناندو سوارز و جینو زاوانلا معمارانی که در ساخت این ورزشگاه نقش داشتند.
احداث این ورزشگاه با هزینه ای بالغ بر ۱۵۰ میلیون یورو انجام گرفته که دو شرکت بزرگ Unicredit & SPORTFIVE هزینه های آن را برعهده گرفتند.
در سال ۲۰۰۸ استادیوم دل آلپی تخریب شد و خیلی زود پروژهی ساخت استادیوم جدید آغاز شد. استادیوم آلیانز (یوونتوس) به صورت رسمی در ۸ سپتامبر ۲۰۱۱ با بازی میان یوونتوس و تیم انگلیسی ناتس کانتی افتتاح شد. دلیل انتخاب ناتس کانتی هم پیوند تاریخی میان دو باشگاه از سال ۱۹۰۳ بود، زمانی که بازیکن انگلیسی یووه به نام جان سوج ( John Savage) نمونهای از پیراهن تیم ناتس کانتی را به یوونتوس آورد و مورد توجه مسئولین قرار گرفت و تصمیم گرفتند از این پس لباس راه راه سفید و مشکی را با الگوبرداری از لباس تیم قدیمی ناتس کانتی به تن کنند.
مکان دقیق ورزشگاه کجاست؟
استادیوم آلیانز در شمال شهر تورین، تقریبا ۷ کیلومتر از مرکز شهر تورین و ایستگاه اصلی قطار Porta Nuovo فاصله دارد. در واقع استادیوم در جنوب جادهی Tangenziale واقع شده است. با خروج از Venaria از بخش شمالی جاده به استادیوم میرسید.
در روزهای مسابقه یک سرویس تراموای مخصوص (خط ۹) بین ایستگاه مترو Bernini و استادیوم است. با استفاده از خط یک مترو از ایستگاههای Porta Nuova و Porta Susa میتوانید به ایستگاه Bernini برسید. در روزهای غیر از مسابقه، بهترین روش برای رسیدن به استادیوم اتوبوس است.
هتل تازه تاسیس مستر(Master) در کنار استادیوم واقع شده است که قیمت های مقرون به صرفهای هم دارد. هتل گالانت(Galant)، هتلی در کنار جاده و نزدیک به جادهی Tangenziale یک انتخاب دیگر است. که کمی دورتر از استادیوم قرار دارد اما برای اشخاصی که وسیلهی نقلیه دارند میتواند مناسب باشد.
طراحی ورزشگاه آلیانز تورین
از لحاظ معماری این ورزشگاه فوق العاده مدرن و منحصر به فردی است که با نگاهی به آینده ساخته شده به طوری که ورزشگاه با انرژی های طبیعی سازگار است.
به طور مثال پنل های خورشیدی قابلیت استفاده از انرژی خورشیدی در سیستم های گرمایشی را دارد و از گازکشی های سنتی استفاده نمی شود. در این ورزشگاه سیستم استفاده از آب باران و ذخیره آب باران نیز تعبیه شده که ۵۰ درصد مصرف آب استادیوم را کاهش می دهد. همچنین به نوعی ساخته شده که آلودگی صوتی، شیمیایی و گرمایی برای محیط نداشته باشد.
معماری سکوها و سقف با ایده برداری از تونل های باد و بال هواپیما ساخته شده اند که نهایت سبکی و زاویه مناسب با زمین حفظ شود تا در روز با نور طبیعی و در شب با نورافکن های ورزشگاه بهترین دید به زمین وجود داشته باشد و در عین حال مانع از رسیدن نور طبیعی خورشید برای رشد و سالم ماندن چمن ورزشگاه نشود. در ضمن نوردهی ورزشگاه نیز بسیار مدرن است و به صورت پیوسته و بدون فاصله نور یکپارچه به زمین داده میشود.
ورزشگاهی مخصوص فوتبال
ورزشگاه خاص فوتبال است، بدون هیچ کاربردی دیگر، بنابر این خبری از پیست دو و میدانی و فضاهای اضافی دیگر نیست. بین زمین بازی و تماشاگران هیچ مانع معماری وجود ندارد. حاضرین در استادیوم حداقل فاصله ممکن با زمین بازی را خواهند داشت، یعنی فاصله ردیف اول تماشاگران با زمین بازی ۸ متر خواهد بود. این در حالی است که در دل آلپی این فاصله ۲۸ متر بود. فاصله انحناهای ورزشگاه با زمین هم ۸٫۸۵ متر است.
ورزشگاه جدید از لحاظ امنیتی نیز مشکلی نخواهد داشت چرا که در حالت وقوع حادثه ای خطرناک و با توجه به وجود ۱۶ مسیر خروجی می توان تمام حاضران در ورزشگاه را ظرف ۴ دقیقه به بیرون از ورزشگاه هدایت کرد، البته ورزشگاه به جایگاه ویژه ی معلولان نیز مجهز خواهد بود و برای اینکه هواداران بتوانند در تمامی روزهای هفته وقت خود را در آنجا سپری کنند، ۳۰۰۰۰۰ متر مربع فضای سبز نیز در اطراف ورزشگاه پدید خواهد آمد.
ظرفیت ورزشگاه آلیانز تورین
ورزشگاه ۴۰ هزار و ۲۰۰ نفره است که به نوشته سایت یووه می تواند تا ۴۱ هزار نفر هم تماشاگر بپذیرد و فضا برای پروژه های آینده و افزایش ظرفیت ۱۵ هزار نفری نیز وجود دارد. دور ورزشگاه حلقه امن تعبیه شده، این حلقه در فضایی ایجاد شده که بلیط ها قبل از ورود به محوطه ورزشگاه چک میشود. میان فاصله حلقه و ورزشگاه هم خدمات رفاهی و اورژانس و امنیتی وجود خواهد داشت.
ورودی/خروجی ها اصلی و اضطراری ورزشگاه نیز طوری طراحی شده که در هنگام خطر و حالت اضطراری ظرف مدت تنها ۴ دقیقه کل حاضرین در ورزشگاه تخلیه می شوند. همچنین مسیر و جایگاهی برای عبور ولیچر و رفت و آمد معلولین در نظر گرفته شده است. ۱۶ خروجى در نظر گرفته شده و در عرض ۴ دقیقه ورزشگاه خالى از تماشاگر خواهد شد.
سقف ورزشگاه جدید با استفاده از یک ماده سفید و پارچه مانند پوشانده شده است، نام مختصر این ماده ETFE است.
ویژگی های سقف ورزشگاه
- بسیار سبک، براى مثال : وزن ۱۰ متر مربع از این ماده با ۱ درصد از وزن ۱۰ متر مربع شیشه برابر است.
- در برابر باران عایق بسیار خوبیست.
- جلوگیرى از ورود نور آفتاب به گونه ایست که به رشد طبیعى چمن ورزشگاه ضرر نخواهد رساند.
- قابلیت تحمل ۴۰۰ برابر وزن خود را دارد.
- این ماده قابلیت بازیافت دارد و هیچگونه ضرری به محیط زیست وارد نمى کند.
در جهان تنها سقف دو ورزشگاه با استفاده از این ماده پوشانده شده، آلیانس آرنا در مونیخ و ورزشگاه جدید آلیانز (یوونتوس).